Inleiding

Als u probeert om zwanger te worden, dan speelt de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies een grote rol. Te dik of te dun baarmoederslijmvlies kan een reden zijn waarom zwanger worden niet lukt. Ook als er te weinig slijmvlies aanwezig is, zou het moeilijker kunnen zijn om zwanger te worden.

Als u geen hormonale anticonceptie gebruikt, wordt het slijmvlies dunner tijdens de eisprong, zodat het sperma er gemakkelijker doorheen kan. Maar als u een voorbehoedsmiddel neemt, zou het kunnen zijn dat het slijmvlies dikker wordt en voorkomt dit dat zaadcellen zich verder verplaatsen. Dit toont aan hoe belangrijk een goede kwaliteit en een goede hoeveelheid baarmoederslijmvlies is om zwanger te kunnen worden.

Tijdens de eisprong merkt u misschien dat uw vaginale afscheiding glibberiger wordt en een textuur heeft die lijkt op dat van rauw eiwit. Sommige vrouwen weten wanneer ze ovuleren op basis van het uitzicht van de afscheiding en hoeven dan geen ovulatietest te doen of hoeven hun lichaamstemperatuur niet te meten.

Als het voor u moeilijk is om het verschil op te merken, dan zou het kunnen dat u weinig baarmoederslijmvlies heeft.

  • Tips om de kwaliteit van het slijmvlies op een natuurlijke manier te ondersteunen

…en die zouden kunnen helpen om zwanger te worden:

  1. Drink voldoende water

Baarmoederslijmvlies bestaat voor 90% tot 96% uit water. Vooral rond de periode van uw eisprong is het belangrijk dat u voldoende water drinkt. Als u onvoldoende water drinkt, zou het slijmvlies niet vochtig genoeg kunnen zijn. Algemeen worden 6 grote glazen water als maatstaf genomen. 

  1. Stop met roken

Heeft u een Zwangerschapswens? Vooral dan is het belangrijk te weten dat roken een grote impact heeft op uw lichaam. Nicotine kan het normaal functioneren van de eierstokken en de hormonale cyclus beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om zwanger te geraken. De kwaliteit van het baarmoederslijmvlies is onderhevig aan nicotine. Nicotine kan ook een invloed hebben op uw baarmoederslijm, omdat het de hoeveelheid lichaamsvloeistoffen vermindert, waardoor het voor uw lichaam misschien moeilijker wordt om dat glibberige slijm aan te maken dat u nodig heeft. In het belang van uw zwangerschapswens en voor uw algemene gezondheid moet u stoppen met roken. Als het alleen niet lukt, dan kunt u te rade gaan bij uw huisarts of bij een tabacoloog. 

  1. Neem L-arginine in

Meer L-arginine innemen zou de kwaliteit van uw baarmoederslijm kunnen vooruit helpen. L-arginine helpt bij de productie van stikstofmonoxide (NO). Stikstofmonoxide (NO) zorgt voor een goede doorbloeding in het vrouwelijk voortplantingsstelsel, in het bijzonder in de eierstokken. Dit heeft dan weer onrechtstreeks een impact op de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies.

L-arginine is een aminozuur dat beschikbaar is in de para-farmacie of bij uw apotheker als voedingssupplement voor vrouwen, vaak gecombineerd met vitamine C, E, D en B12. Zo wed u op verschillende paarden (lees: verschillende betrokken structuren)  die worden gevoed en leiden tot een optimale vruchtbaarheid. 

  1. Eet veel groenten

Spermacellen gedijen het beste is een basische omgeving (pH>7), maar de vagina is redelijk zuur (pH>7). Broccoli, spinazie, zoete aardappel, radijzen, rapen en wortelen zijn groenten die kunnen helpen om de productie van het baarmoederslijmvlies te stimuleren en tegelijkertijd de pH kunnen doen toenemen. 

  1. Verminder uw caffeïne-consumptie

Caffeïne kan je lichaam uitdrogen. In tijden van een zwangerschapswens moet je uitdroging zoveel mogelijk vermijden. Caffeïne zit niet alleen in koffie en thee, maar ook in sommige frisdranken, chocolade en zelfs in roomijs. 

  1. Drink pompelmoessap

Mogelijk verhoogt pompelmoessap de productie van baarmoederhalsslijm én verbetert het de textuur ervan.

Opgelet: pompelmoessap kan interfereren met de werking van bepaalde geneesmiddelen!!!!

Lees meer: https://www.e-gezondheid.be/pompelmoes-niet-combineren-met-bepaalde-geneesmiddelen/actueel/385

Waarom verandert het baarmoederslijm tijdens de eisprong?

Naarmate een vrouw de menstruatiecyclus doorloopt, verandert de textuur en de hoeveelheid baarmoederslijm die wordt geproduceerd en daar is een goede reden voor: de slijmproductie wordt gecontroleerd door hormonen en er zijn meerdere hormonen die tijdens de verschillende stadia van de cyclus toenemen en afnemen.

Vóór de eisprong, neemt de productie van FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) toe. Dit geeft aanleiding tot het vrijgeven van de eicel en daarne de eisprong. Gedurende deze periode merkt u misschien weinig tot geen afscheiding, wat normaal is.

Ongeveer een dag vóór de eisprong (ongeveer 2 weken na het begin van uw cyclus), stijgt de hoeveelheid Luteïnisererend hormoon (LH). Dit is een teken dat een eicel op het punt staat vrij te komen. Oestrogeen neemt ook toe rond deze periode. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de glibberige, eiwitachtige afscheiding. Oestrogeen zorgt ervoor dat de spermacellen zich gemakkelijk kunnen verplaatsen door het baarmoederslijm: de spermacellen bereiken dan de eicel en bevruchten ze.

Zodra de eisprong heeft plaatsgevonden, zal uw afscheiding waarschijnlijk weer normaal worden en zijn glibberige textuur verliezen.

Je hebt nog geen producten in je winkelmandje