Informatie teksten

Tips om sneller zwanger te raken

Zwanger worden kan moeizaam verlopen. Een zwangerschapswens gaat bij sommige koppels snel in vervulling en bij anderen kan het langer duren. Sommige dingen vermijd je beter in de aanloop naar je zwangerschap.

Ziehier een aantal belangrijke tips om rekening mee te houden:

 1. Verlies enkele kilo’s gewicht of kom wat aan

Gewicht verliezen of aankomen kan het functioneren van je lichaam uit evenwicht brengen, zelfs zódanig dat de normale werking van je hormonen in het gedrang komt. Een veranderde hormoonhuishouding wordt dan merkbaar als je onregelmatig menstrueert of misschien zelfs helemaal niet meer menstrueert. Als je maandstonden uitblijven of minder regelmatig zijn, betekent dit dat je eierestokken geen eicellen vrijgeven. Als er geen eicellen vrijkomen en er dus geen eisprong plaatsvindt, is het niet mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te worden.

 Het is dus belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben vóór én tijdens de zwangerschap. Indien je overgewicht hebt én je wil zwanger worden, is het noodzakelijk om evenwichtig te eten en om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Evenwichtige voeding betekent voeding met verschillende en voldoende voedingsstoffen, zo weinig mogelijk suiker, niet-bewerkte voeding en liefst geen tussendoortjes. Vermijd een dieet met veel vetten of weinig variatie. Te veel lichaamsbeweging, te weinig lichaamsbeweging en ook ondervoeding kunnen je lichaam uit balans brengen. Vrouwen die te weining voedingsstoffen tot zich nemen, moeten dus ook opnieuw gezonde eetgewoontes ontwikkelen.

 

 1. Bewegen is goed, maar overdrijf niet

 Overdreven lichaamsbeweging kan de hormoonhuishouding verstoren en ervoor zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt. In sommige gevallen kan dit al bij sporten vanaf 4 of 5 uren per week. Daarom is het niet aan te raden om te trainen voor bv een marathon als je zwanger wil worden. Een paar keer per week matig sporten, is voldoende: joga, een kwieke wandeling of een paar lengtes zwemmen kunnen al bevorderlijk zijn.

 1. Stop met roken!

 Roken schaadt de gezondheid. Daar heerst geen twijfel over. Zowel de vruchtbaarheid van de man als de vruchtbaarheid van de vrouw komen in het gedrang bij roken.

 Roken kan bij vrouwen ervoor zorgen dat de eierstokken sneller ouder worden, wat dan de oorzaak is van een vroetijdige overgang en een verminderde vruchtbaarheid. Zwanger worden is moeilijker voor rokers vergeleken met niet-rokers van dezelfde leeftijd.

 Roken kan ook nadelige effecten voor de ongeboren baby. Als je blijft roken tijdens je zwangerschap, verhoogt het risico op vroeggeboorte, longaandoeningen en ondergewicht van de baby.

Onderzoek toont aan dat roken bij mannen de beweeglijkheid van de spermacellen vermindert. Ook het aantal spermacellen dat een roker aanmaakt, zou lager zijn ¹. Nicotine kan de vorm van de spermacellen veranderen zodanig dat de spermacel geen puntig hoofd meer heeft. Zo wordt het moeilijker voor de spermacel om in de eicel door te dringen en kan dit een reden zijn waarom het voor rokers moeilijker is om zwanger te worden.

 

 1. Eet gezond

 Evenwichtige en gezonde voeding is altijd belangrijk, maar vooral als je zwanger wil worden.

Heb je een zwangerschapswens? Profiteer er dan van om vandaag nog je eetgewoonten onder de loep te nemen.

Welke voeding eet je onvoldoende en waarvan eet je te veel?

Wat je kost wat kost moet vermijden is bewerkt vlees, zoetigheden en alles wat werd gefrituurd.

Anderzijds zijn vers fruit en verse groenten die gezonde vetten en eiwitten bevatten een goede keuze. Volkoren en vezelrijke voeding is belangrijk, zoals volkorenbrood en bruine rijst. De soortgelijke witte varianten zoals wit brood en witte rijst, moet je vermijden. Gezonde vetten vind je terug in o.a. avocado’s, noten en vette vis.

 Sinaasappels, eieren, vette vis, tomaten, spruiten en bananen kunnen mannen helpen om hun aantal zaadcellen te verhogen en de beweeglijkheid ervan te stimuleren.

 

 1. Drink minder koffie en/of alcohol

Zowel alcohol als cafeïne kunnen een invloed hebben op de ongeboren baby en ze kunnen zelfs de kans op een miskraam verhogen.

 Het is aan te raden om over te schakelen op deka, koffie zonder cafeïne. Opgelet, ook thee en soms ook warme chocolademelk bevatten stofjes met een gelijkaardige werking (bv theïne).

5.1.  Waarom moet een koppel alcohol vermijden bij een zwangerschapswens?

Alcohol kan niet alleen een invloed hebben op de baby bij zwangerschap, maar kan ook de vruchtbaarheid aantasten. Vóór de zwangerschap hoef je dus niet per sé te stoppen met alcohol drinken, maar het kan wel goed zijn voor je vruchtbaarheid als je stopt. Eens je zwanger bent, is het absoluut verplicht om te stoppen met alcohol drinken. Alcohol zou de hersenen en het zenuwstelstel van je ongeboren baby in belangrijke mate kunnen aantasen.

 

 1. Weinig stress en zorgen in de aanloop naar de zwangerschap

Vóór je zwanger bent, kunnen er verschillende gevoelens door je heen gaan, soms opwinding, soms angst. Je stelt jezelf vragen omtrent je eisprong, je vraagt je af of je al zwanger bent, etc… Angst en stress kunnen je kans op een zwangerschap verminderen. Dus panikeer niet meteen als je niet snel zwanger geraakt! Laat de natuur rustig zijn gangetje gaan.

 1. Draag geen strak ondergoed

Strak ondergoed dragen kan de productie van het aantal zaadcellen verminderen. Testikels bevinden zich buiten het lichaam omdat spermacellen moeten aangemaakt worden op een lagere temperatuur dan de lichaamstemperatuur. Door het dragen van strak ondergoed verhoogt de temperatuur in de testikels en produceert men minder goed sperma.

 

 1. Gebruik geen zaaddodend glijmiddel

Er bestaan glijmiddelen die de kwaliteit van de zaadcellen niet aanvallen, maar opgelet: meestal gaan glijmiddelen de zaadcellen wél beschadigen. Deze beschadigde zaadcellen zijn dan niet meer in staat om een eicel te bevruchten waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden.

Op water gebaseerde glijmiddellen met een natuurlijke pH zijn beter dan glijmiddellen op basis van olie.

 

 1. Regelmatig vrijen

 Het is vanzelfsprekend dat als je zwanger wil worden, je op regelmatige basis moet vrijen. Sommige koppels zullen goed in de gaten houden wanneer de eisprong optreedt en passen hun planning hieraan aan, hoewel dit de nodige stress met zich kan meebrengen. Door iedere dag je lichaamstemperatuur te meten (thermometer in de mond), kan je nagaan wanneer je eisprong optreedt.

Een eicel overleeft nog ongeveer 24uur na de eisprong. Als je ervoor kiest om niet te veel tijd te spenderen aan berekeningen omtrent het moment van je eisprong, kan je om de 2 tot 3 dagen vrijen en benut je optimaal de kans voor een eicel om bevrucht te worden.

 

Besluit

Het is absoluut niet nodig om tot het uiterste te gaan in het toepassen van deze raadgevingen. Hier en daar wat kleine veranderingen in uw levensstijl, zou al een groot verschil kunnen maken. Het belangrijkste is dat men gezond en gelukkig is in de periode dat men zich (alleen of als koppel) voorbereidt op een zwangerschap.

 

Wat zijn de oorzaken van een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen?

 1. Problemen met de eisprong
 2. Verklevingen in de baarmoeder
 3. Dik baarmoederslijmvlies
 4. Endometriose
 5. Ontsteking in het kleine bekken

Men spreekt over een verminderde vruchtbaarheid als het niet lukt om na 12 maanden onbeschermd vrijen op een natuurlijk manier zwanger te worden. In de eerste plaats is het belangrijk om de oorzaak te kennen van uw verminderde vruchtbaarheid. Aarzel dus niet om uw arts te contacteren, tests te ondergaan en een diagnose te laten stellen. Nadien kan u verder met een gepaste behandeling. In dit artikel komt u meer te weten over waarom een zwangerschap soms op zich laat wachten en wat de symptomen zijn die gepaard gaan met deze subfertiliteit.

 1. Problemen met de eisprong

Voor sommige vrouwen wordt een verminderde vruchtbaarheid veroorzaakt door ovulatieproblemen. Ovulatie of eisprong is het proces waarbij een eicel vrijkomt uit één van de eierstokken. Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die het ovulatieproces kunnen verstoren, waardoor het niet gemakkelijk is om zwanger te worden. Mogelijke gezondheidsproblemen kunnen zijn:

 

 • Polycysteus ovarium syndroom

Het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) kan een vlotte werking van de eierstokken verstoren en het kan betekenen dat de eierstokken aan het einde van de menstruatiecyclus geen eicel vrijgeven, waardoor men niet zwanger kan worden. Het is vaak niet helemaal duidelijk of u PCOS heeft, omdat de symptomen mild zijn. Misschien bent u er zich helemaal niet van bewust dat u deze aandoening heeft totdat u probeert om zwanger te worden. De meest voorkomende symptomen van PCOS zijn een onregelmatige menstruatie of helemaal geen menstruatie, overmatige gezichtsbeharing, haaruitval, acné en gewichtstoename.

Hoewel PCOS de vruchtbaarheid kan beïnvloeden, betekent dit niet dat een vrouw met PCOS nooit zwanger wordt.  PCOS is een behandelbare aandoening en er zijn een aantal dingen die u kunt doen om uw symptomen onder controle te houden en uw kansen op een zwangerschap te vergroten. U kan bijvoorbeeld proberen een voedingssupplement te nemen dat de vruchtbaarheid helpt of een geneesmiddel dat door uw arts is voorgeschreven. Het is ook goed om enkele veranderingen aan uw levensstijl door te voeren, zoals het in stand houden van een gezond lichaamsgewicht, evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging.

 

 • Schildklierproblemen

Schildklierproblemen kunnen het moeilijker maken om zwanger te geraken. Zowel een overactieve als een te traag werkende schildklier, kunnen de eisprong beïnvloeden. Een niet-correct werkende schilklier kan een mogelijke oorzaak zijn van een verminderde vruchtbaarheid.  Als u een overactieve schildklier heeft, kunt u dat merken aan menstruaties die licht en onregelmatig zijn. Daarentegen als u een traag werkende schildklier heeft, kunnen uw menstruaties langer en zwaarder zijn, wat op zijn beurt dan weer andere problemen kan veroorzaken, zoals bloedarmoede. Soms kan het zijn dat de menstruatie volledig ophoudt.  Misschien bent u er zich niet van bewust  dat u een schildklierprobleem heeft totdat u een kinderwens heeft en probeert om zwanger te worden, wat bijgevolg niet van leien dakje loopt.

Met de juiste behandeling is het mogelijk om een schildklieraandoening onder controle te krijgen, uw vruchtbaarheid te vergroten en is er een bestaande kans dat u nog steeds zwanger wordt en een gezonde zwangerschap doormaakt.

 

 • “Vervroegde overgang”, Primaire Ovariële Insufficiëntie (POI) of Prematuur Overieel Falen (POF)

Primaire Ovariële Insufficiëntie is wanneer de eierstokken niet langer werken zoals het hoort vóór de leeftijd van 40 jaar. De eierstokken produceren niet of met onvoldoende regelmaat de nodige hoeveelheid oestrogeen. Dit kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid.

Primaire Ovariële Insufficiëntie kan worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem waarbij het immuunsysteem antilichamen tegen uw eierstokweefsel produceert. Deze antilichamen beschadigen de follikels waarin de eicellen zich (nog niet volledig ontwikkeld) bevinden. Beschadigde follikels kunnen op hun beurt dan weer de onrijpe eicellen beschadigen. Andere oorzaken kunnen wijzigingen aan het erfelijk materiaal van de betrokken cellen zijn als gevolg van genetische aandoeningen of blootstelling aan toxines zoals tijdens chemotherapie of bestralingstherapie.

De symptomen van Primaire Ovariële Insufficiëntie zijn gelijkaardig aan die van de menopauze.  Afgezien van problemen om zwanger te worden, kunnen deze onregelmatige of overgeslagen menstruaties zich vertalen in opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale droogheid en verminderd seksueel verlangen.

Oestrogeentherapie is één van de belangrijkste behandelingsopties voor Primaire Ovariële Insufficiëntie. Deze behandeling kan uw menstruatie doen terug te keren, uw vruchtbaarheid vergroten en dus uw kans op een zwangerschap verhogen, maar dit is geen zekerheid.

 

 1. Verklevingen in de baarmoeder of Asherman Syndroom

Meestal doen verklevingen door littekens in de baarmoeder zich voor na bepaalde  operaties. De littekens veranderen de vorm en het functioneren van de baarmoeder, waardoor het moeilijk wordt om zwanger te worden. Een keizersnede kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat er zich littekenweefsel op de baarmoeder ontwikkelt. Een operatie aan de baarmoederhals kan ertoe leiden dat deze verkort. Bij sommige ingrepen in het bekken, kan men de eileiders beschadigen en littekens veroorzaken. Vraag raad aan uw arts/ gynaecoloog omtrent een eventuele behandeling van het littekenweefsel.  De mogelijke behandelingen zijn dikwijls medicatie, hormoontherapie en zelfs een nieuwe chirurgische ingreep om het littekenweefsel te verwijderen. Uw fertiliteit verbetert en de kans bestaat dat u nadien zwanger wordt.

 

 1. Dik baarmoederslijmvlies of dik endometrium

Het slijm dat door de baarmoeder wordt geproduceerd, is normaal gezien dik en ondoordringbaar. Vlak vóór de eispong daarentegen verandert het slijmvlies en wordt het helderder, elastischer en dunner met de bedoeling het sperma gemakkelijker door te laten. Het sperma beweegt zich dan verder naar de eileiders waar een eventuele bevruchting van de eicel plaatsvindt. Als het slijm te dik is, is het voor het sperma te moeilijk om er doorheen te geraken en dan is de kans op een zwangerschap kleiner.

Er zijn een aantal situaties waarbij de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies beïnvloedt wordt: vaginale infecties (bv schimmelinfecties), bacteriële vaginose en sommige seksueel overdraagbare infecties (soa’s). Ook sommige geneesmiddelen zoals hormonale anticonceptiva, kunnen de toestand van het baarmoederslijmvlies verstoren. Uw eetpatroon, eventuele stress en uw levensstijl spelen ook een rol bij de productie en de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies. Als u moeilijkheden ondervindt om zwanger te worden, kan uw gynaecoloog een bekkenonderzoek doen. De arts controleert de baarmoeder en onderzoekt of er oorzaken zijn vast te stellen die leiden tot een verminderde vruchtbaarheid.

Bepaalde medicatie of voedingssupplementen kunnen de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies verbeteren. U kan zélf al beginnen om de kwaliteit van uw baarmoederslijmvlies te beïnvloeden door veel water te drinken en gezond te eten (vers fruit en verse groenten): een gezonde levensstijl wordt verondersteld de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies op een natuurlijke manier te helpen en de vruchtbaarheid te verbeteren.

 

 1. Endometriose

Endometriose is een ziekte waarbij stukjes weefsel die lijken op het baarmoederslijmvlies elders gaan groeien, zoals in de eierstokken en de eileiders. Hierdoor kunnen de eierstokken en eileiders beschadigd geraken, wat vervolgens de oorzaak kan zijn van vruchtbaarheidsproblemen.

Endometriose kan vrouwen op iedere leeftijd treffen. Voor sommigen kan het heel erg vervelende gevolgen hebben, terwijl anderen er misschien niks van merken. De meest voorkomende symptomen zijn pijn in de onderbuik of in de rug: deze pijn is dikwijls heviger tijdens de menstruatie, soms zodanig heftig dat u uw normale activiteiten niet kunt verder te zetten. Andere kenmerken van endometriose zijn: bijzonder zware menstruaties, pijn tijdens of na seks, pijn als u naar het toilet gaat, gevoelens van misselijkheid, constipatie en diarree en dus ook minder gemakkelijk zwanger worden.

Hoewel u endometriose niet kunt voorkomen, kunnen pijnstillers (zoals paracetamol en ibuprofen) helpen om de pijn te verlichten, alsook de klassieke anticonceptiepil (een combinatie van kunstmatig oestrogeen en progesteron) kan de klachten verminderen. Het weghalen van het endometrioseweefsel door middel van chirurgie, kan uw kansen op een zwangerschap vergroten.

 

 1. PID (Pelvic Inflammatory Disease) = Ontsteking in het kleine bekken

Een ontsteking in het kleine bekken (PID) situeert zich in het bovenste deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan: de eierstokken, de eileiders en de baarmoeder. Meestal is een bacteriële infectie zoals een soa, de oorzaak. De bacterie verspreidt zich via de vagina en/of de baarmoederhals naar de rest van het voortplantingssysteem. Een ontsteking in het het kleine bekken (PID) kan de eileiders beschadigen. Beschadigde eileiders kunnen littekens veroorzaken waardoor een vrijgekomen eicel geen doorgang meer heeft en zich dus niet verder kan verplaatsen richting de baarmoeder. Als de doorgang naar de baarmoeder (gedeeltelijk) geblokkeerd is,  komt de vruchtbaarheid in het gedrang.

De symptomen van een ontsteking in het kleine bekken zijn vaak niet specifiek: pijn in de onderbuik of in het bekken, zware of pijnlijke maandstonden, ongewone vaginale afscheiding, ongemak tijdens seks, pijn bij het plassen en bloeden tussen de menstruaties door. Bij diagnose in een vroeg stadium kan PID worden behandeld met een antibioticakuur. Uw arts schrijft mogelijk een mengsel voor van antibiotica (een injectie en tabletten) om de infectie te bestrijden.

Helaas kan een ontsteking in het kleine bekken ervoor zorgen dat er in de eileiders littekens optreden die leiden tot een vernauwing zodat de eicellen zich moeilijk of niet verder kunnen verplaatsen naar de baarmoeder. Dit verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (als de bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder bevindt, maar elders) en dus leidt tot een verminderde vruchtbaarheid. Een ontsteking in het kleine bekken betekent niet dat men onvruchtbaar is. Na behandeling kunnen de meeste vrouwen met PID nog steeds zwanger worden.

  This site is registered on wpml.org as a development site.