De toestand van de algemene vruchtbaarheid vormt een maatschappelijk probleem.

Vele koppels over de hele wereld ervaren een verminderde vruchtbaarheid. Soms verlangt een koppel zodanig naar een zwangerschap dat dit verlangen centraal komt te staan in het dagelijkse leven. De strijd die een koppel levert kan dan zwaar doorwegen op de relatie.

Een verminderde vruchtbaarheid treft zowel mannen als vrouwen en overal ter wereld. Het is een toenemend fenomeen. De wetenschap zoekt nog iedere dag naar betere mogelijkheden om koppels met een zwangerschapswens te helpen.

Er leeft nog regelmatig de gedachte dat een verminderde vruchtbaarheid gekoppeld is aan de gezondheid van de vrouw. Dit is fout, want ook mannen zijn dikwijls de oorzaak waarom een gewenste zwangerschap uitblijft.

De mate van vruchtbaarheid van de man leidt tot het uitblijven van een zwangerschap.

Ja, vruchtbaarheid is niet alleen een vrouwenkwestie. Ook mannen kunnen last hebben van vruchtbaarheidsproblemen, méér dan je zou denken.

Men stelt vast dat in 30 tot 50% van de gevallen, het probleem bij de man terug te vinden is.

Duidelijke resultaten van studies tonen aan dat beide leden vanhet koppel moeten onderzocht worden als na 1 jaar van onbeschermde geslachtsgemeenschap een zwangerschap uitblijft.

Deze tests vormen een belangrijke basis om de verdere weg naar een zwangerschap goed aan te pakken.

De mannelijke fertiliteit op wereldschaal.

Een studie, uitgevoerd in 2015 door het Fertility Network UK, toont aan dat een verminderde mannelijke vruchtbaarheid wereldwijd 7% van de mannen treft. 1 op de 14 mannen wordt getroffen, ofwel 60 miljoen mannen.

Dit vertegenwoordigt, opnieuw volgens de studie, een verminderd vruchtbaarheidspercentage van 15% van de koppels wereldwijd. Dit percentage steeg tot 17,5% volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat in april 2023 werd uitgebracht.

Waar is de vruchtbaarheid het meeste afgenomen ?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het antwoord op deze vraag unaniem : ongeacht welke regio ter wereld, de vruchtbaarheid blijft overal afnemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie gebruikt krachtige woorden : « Onvruchtbaarheid maakt geen onderscheid ».

Omdat zowel mannen als vrouwen worden getroffen en het aantal koppels met verminderde vruchtbaarheid jaar na jaar toeneemt, verdient de toegankelijkheid tot fertiliteitsbehandelingen en fertiliteitstrajecten onze aandacht.

De kosten voor vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen in sommige landen hoog oplopen. In België is er, onder voorwaarden, een tussenkomst van de mutualiteiten.

U heeft uw vruchtbaarheid gedeeltelijk zélf in de hand.

Er bestaan momenteel geen wondermiddelen om snel heel erg vruchtbaar te worden. Toch heeft men de vruchtbaarheid gedeeltijk zélf onder contrôle. De volgende tips kunnen al hét verschil maken :

– een gezonde levensstijl (geen overgewicht, niet roken, geen drugs en beperkt alcoholgebruik)

– een evenwichtig dieet

– regelmatig bewegen

– voedingssupplementen nemen voor de fertiliteit (opgelet : kies voor een kwalitatief product !)

Proxeed® is een voedingssupplement speciaal ontwikkeld om de mannelijke (Proxeed Plus®) en vrouwelijke (Proxeed Women Inositol®) vruchtbaarheid te ondersteunen.

Aarzel niet om ons te contacteren als u hieromtrent nog vragen heeft.

Bronnen

Je hebt nog geen producten in je winkelmandje