Leeftijd en Mannelijke Vruchtbaarheid

De studies over dit onderwerp zijn het helemaal met elkaar eens: hoe ouder een man wordt, hoe moeilijker het zal zijn om een ​​kind te verwekken.

  • De mannelijke vruchtbaarheid piekt rond de leeftijd van 25-29 jaar.
  • Vanaf 30 jaar daalt de spermakwaliteit.
  • Rond de leeftijd van 36-37 jaar begint de schade aan sperma-DNA toe te nemen en neemt het risico op een genetische aandoening licht toe
  • Vanaf 45-jarige leeftijd doet zich een belangrijke afname voor van het spermavolume
  • Naarmate de leeftijd vordert, neemt de productie van testosteron af, wat invloed heeft op de mannelijke seksualiteit en de kwaliteit van het sperma.

De impact van de leeftijd van de vrouw op de vruchtbaarheid, is algemeen bekend. Daarentegen is men er zich niet altijd heel bewust dat de leeftijd van de man een invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid.

Productie van Testosteron

De leeftijd kan de spermakwaliteit in belangrijke mate beïnvloeden. De productie van testosteron daalt gemiddeld met 1% per jaar vanaf de leeftijd van 25 jaar.(5). Een daling van de hoeveelheid testosteron heeft een invloed op de mannelijke seksualiteit en de kwaliteit van het sperma: de beweeglijkheid van het sperma neemt af en het wordt moeilijker voor de spermacel om de eicel te bereiken en te bevruchten. Ook de vorm van de spermacellen zal veranderen als de man ouder wordt.

Aandoeningen

Met de toename van de leeftijd van de man, verhoogt het risico op genetische aandoeningen bij de nakomelingen: een 50-jarige man loopt bijvoorbeeld twee keer zoveel risico dat zijn kind het syndroom van Down krijgt dan een 25-jarige man. Hoewel dit risico nog steeds laag is, is er toch een belangrijke toename te wijten aan de leeftijd.

Bronnen

Je hebt nog geen producten in je winkelmandje