Zwanger worden kan moeizaam verlopen. Een zwangerschapswens gaat bij sommige koppels snel in vervulling en bij anderen kan het langer duren. Sommige dingen vermijd je beter in de aanloop naar je zwangerschap.

Ziehier een aantal belangrijke tips om rekening mee te houden:

  1. Verlies enkele kilo’s gewicht of kom wat aan

Gewicht verliezen of aankomen kan het functioneren van je lichaam uit evenwicht brengen, zelfs zódanig dat de normale werking van je hormonen in het gedrang komt. Een veranderde hormoonhuishouding wordt dan merkbaar als je onregelmatig menstrueert of misschien zelfs helemaal niet meer menstrueert. Als je maandstonden uitblijven of minder regelmatig zijn, betekent dit dat je eierestokken geen eicellen vrijgeven. Als er geen eicellen vrijkomen en er dus geen eisprong plaatsvindt, is het niet mogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te worden.

 Het is dus belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben vóór én tijdens de zwangerschap. Indien je overgewicht hebt én je wil zwanger worden, is het noodzakelijk om evenwichtig te eten en om voldoende lichaamsbeweging te hebben. Evenwichtige voeding betekent voeding met verschillende en voldoende voedingsstoffen, zo weinig mogelijk suiker, niet-bewerkte voeding en liefst geen tussendoortjes. Vermijd een dieet met veel vetten of weinig variatie. Te veel lichaamsbeweging, te weinig lichaamsbeweging en ook ondervoeding kunnen je lichaam uit balans brengen. Vrouwen die te weining voedingsstoffen tot zich nemen, moeten dus ook opnieuw gezonde eetgewoontes ontwikkelen.

  1. Bewegen is goed, maar overdrijf niet

 Overdreven lichaamsbeweging kan de hormoonhuishouding verstoren en ervoor zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt. In sommige gevallen kan dit al bij sporten vanaf 4 of 5 uren per week. Daarom is het niet aan te raden om te trainen voor bv een marathon als je zwanger wil worden. Een paar keer per week matig sporten, is voldoende: joga, een kwieke wandeling of een paar lengtes zwemmen kunnen al bevorderlijk zijn.

  1. Stop met roken!

 Roken schaadt de gezondheid. Daar heerst geen twijfel over. Zowel de vruchtbaarheid van de man als de vruchtbaarheid van de vrouw komen in het gedrang bij roken.

 Roken kan bij vrouwen ervoor zorgen dat de eierstokken sneller ouder worden, wat dan de oorzaak is van een vroetijdige overgang en een verminderde vruchtbaarheid. Zwanger worden is moeilijker voor rokers vergeleken met niet-rokers van dezelfde leeftijd.

 Roken kan ook nadelige effecten voor de ongeboren baby. Als je blijft roken tijdens je zwangerschap, verhoogt het risico op vroeggeboorte, longaandoeningen en ondergewicht van de baby.

Onderzoek toont aan dat roken bij mannen de beweeglijkheid van de spermacellen vermindert. Ook het aantal spermacellen dat een roker aanmaakt, zou lager zijn ¹. Nicotine kan de vorm van de spermacellen veranderen zodanig dat de spermacel geen puntig hoofd meer heeft. Zo wordt het moeilijker voor de spermacel om in de eicel door te dringen en kan dit een reden zijn waarom het voor rokers moeilijker is om zwanger te worden.

  1. Eet gezond

 Evenwichtige en gezonde voeding is altijd belangrijk, maar vooral als je zwanger wil worden.

Heb je een zwangerschapswens? Profiteer er dan van om vandaag nog je eetgewoonten onder de loep te nemen.

Welke voeding eet je onvoldoende en waarvan eet je te veel?

Wat je kost wat kost moet vermijden is bewerkt vlees, zoetigheden en alles wat werd gefrituurd.

Anderzijds zijn vers fruit en verse groenten die gezonde vetten en eiwitten bevatten een goede keuze. Volkoren en vezelrijke voeding is belangrijk, zoals volkorenbrood en bruine rijst. De soortgelijke witte varianten zoals wit brood en witte rijst, moet je vermijden. Gezonde vetten vind je terug in o.a. avocado’s, noten en vette vis.

 Sinaasappels, eieren, vette vis, tomaten, spruiten en bananen kunnen mannen helpen om hun aantal zaadcellen te verhogen en de beweeglijkheid ervan te stimuleren.

  1. Drink minder koffie en/of alcohol

Zowel alcohol als cafeïne kunnen een invloed hebben op de ongeboren baby en ze kunnen zelfs de kans op een miskraam verhogen.

 Het is aan te raden om over te schakelen op deka, koffie zonder cafeïne. Opgelet, ook thee en soms ook warme chocolademelk bevatten stofjes met een gelijkaardige werking (bv theïne).

5.1.  Waarom moet een koppel alcohol vermijden bij een zwangerschapswens?

Alcohol kan niet alleen een invloed hebben op de baby bij zwangerschap, maar kan ook de vruchtbaarheid aantasten. Vóór de zwangerschap hoef je dus niet per sé te stoppen met alcohol drinken, maar het kan wel goed zijn voor je vruchtbaarheid als je stopt. Eens je zwanger bent, is het absoluut verplicht om te stoppen met alcohol drinken. Alcohol zou de hersenen en het zenuwstelstel van je ongeboren baby in belangrijke mate kunnen aantasen.

  1. Weinig stress en zorgen in de aanloop naar de zwangerschap

Vóór je zwanger bent, kunnen er verschillende gevoelens door je heen gaan, soms opwinding, soms angst. Je stelt jezelf vragen omtrent je eisprong, je vraagt je af of je al zwanger bent, etc… Angst en stress kunnen je kans op een zwangerschap verminderen. Dus panikeer niet meteen als je niet snel zwanger geraakt! Laat de natuur rustig zijn gangetje gaan.

  1. Draag geen strak ondergoed

Strak ondergoed dragen kan de productie van het aantal zaadcellen verminderen. Testikels bevinden zich buiten het lichaam omdat spermacellen moeten aangemaakt worden op een lagere temperatuur dan de lichaamstemperatuur. Door het dragen van strak ondergoed verhoogt de temperatuur in de testikels en produceert men minder goed sperma.

  1. Gebruik geen zaaddodend glijmiddel

Er bestaan glijmiddelen die de kwaliteit van de zaadcellen niet aanvallen, maar opgelet: meestal gaan glijmiddelen de zaadcellen wél beschadigen. Deze beschadigde zaadcellen zijn dan niet meer in staat om een eicel te bevruchten waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden.

Op water gebaseerde glijmiddellen met een natuurlijke pH zijn beter dan glijmiddellen op basis van olie.

  1. Regelmatig vrijen

 Het is vanzelfsprekend dat als je zwanger wil worden, je op regelmatige basis moet vrijen. Sommige koppels zullen goed in de gaten houden wanneer de eisprong optreedt en passen hun planning hieraan aan, hoewel dit de nodige stress met zich kan meebrengen. Door iedere dag je lichaamstemperatuur te meten (thermometer in de mond), kan je nagaan wanneer je eisprong optreedt.

Een eicel overleeft nog ongeveer 24uur na de eisprong. Als je ervoor kiest om niet te veel tijd te spenderen aan berekeningen omtrent het moment van je eisprong, kan je om de 2 tot 3 dagen vrijen en benut je optimaal de kans voor een eicel om bevrucht te worden.

Besluit

Het is absoluut niet nodig om tot het uiterste te gaan in het toepassen van deze raadgevingen. Hier en daar wat kleine veranderingen in uw levensstijl, zou al een groot verschil kunnen maken. Het belangrijkste is dat men gezond en gelukkig is in de periode dat men zich (alleen of als koppel) voorbereidt op een zwangerschap.

Je hebt nog geen producten in je winkelmandje